Nieuws

Author: Wil Peters

Selected: Wil Peters

Remove selection(s)

Webinar Good Practices fiscale beheersing

Tijdens je het webinar werd aan de deelnemers gevraagd hoe de fiscale monitoring werd uitgevoerd. Opvallend resultaat was dat 34% van de deelnemers te kennen gaf 'bezig te zijn met het opzetten van de fiscale monitoring'. Ergo, voor deze 34% is de fiscale monitoring dus nog geen bestaand en werkend onderdeel van het fiscaal beheersingsraamwerk. 39% van de deelnemers gaf aan dat er wel sprake was van monitoringactiviteiten, maar dat een statistische steekproef daar geen onderdeel van uitmaakt.
Lees meer

Monitoren volgens DHT: een onmogelijke opgave?

Een van de toelatingscriteria voor het nieuwe Horizontaal Toezicht - het doorontwikkelde HT, of kortweg DHT - is dat jouw organisatie de "monitoring" op orde moet hebben. Organisaties worden geacht zélf periodiek (maar ten minste jaarlijks) toetsen of - en daarmee aannemelijk maken dat - de aangiften vrij zijn van materiële onjuistheden... Is dit te doen, of is het een onmogelijke opgave?
Lees meer

Voortzetting individueel convenant een eitje?

Om voor een nieuw individueel convenant Horizontaal Toezicht (HT) in aanmerking te komen moet worden voldaan aan een aantal toelatingscriteria. Naast het "willen" en "kunnen" gaat het om het aantoonbaar voldoen aan een aantal concrete eisen.

Lees meer

Vernieuwde Leidraad Toezicht Grote Ondernemingen

De Belastingdienst heeft deze week de derde versie van de Leidraad Toezicht Grote Ondernemingen gepubliceerd. Dit keer vooral met veranderingen in de wijze waarop de individuele klantbehandeling voor de categorieën organisatie Top, Groot en Middelgroot zal worden vormgegeven. Ook staan de wijzigingen die zijn aangebracht in het Horizontale Toezicht voor deze categorieën organisaties zijn beschreven.
Lees meer

Druk, druk, druk...

Gemeenten zijn op dit moment allemaal druk in de weer met het opstellen van de jaarrekening 2020, zodat de extern accountant die kan goedkeuren
Lees meer

Fiscaal in control met LIAS Horizontaal Toezicht

Fiscaal in control met LIAS Horizontaal Toezicht Enkele maanden geleden kondigde de Belastingdienst aan dat het horizontaal toezicht gaat veranderen. De belangrijkste verandering is dat het horizontaal toezicht verschuift naar het vaststellen dat ingediende fiscale aangiften aanvaardbaar zijn. Wat betekent dit voor jou als gemeente? Wil Peters, IT-Auditor & Registeraccountant en partner bij du ROI, legt uit hoe het zit.
Lees meer

Praten over data-analyse is goed. Daadwerkelijk ermee aan de slag gaan is beter!

Praten over data-analyse is goed. Daadwerkelijk ermee aan de slag gaan is beter! Er gaat geen dag voorbij of data-analyse komt langs in vakbladen, artikelen en social media. Data-analyse wordt gepresenteerd als 'wonderolie' om al uw bedrijfsvraagstukken op te lossen. Het lijkt te mooi om waar te zijn...en voor een deel is het dat ook! Er is een eenvoudige manier om erachter te komen wat wel toegevoegde waarde biedt en wat niet. Volg daarvoor een van onze praktische data-analyse opleidingen. U gaat in een aantal dagdelen aan de slag met concrete data-analyse opdrachten en met een echte data-analyse tool.

Lees meer

Vervolgstappen Horizontaal Toezicht fiscaal dienstverleners

In november 2019 is het project doorontwikkelen Horizontaal Toezicht (dHT) afgerond door middel van het informeren van de Tweede Kamer via het Jaarplan Belastingdienst 2020. De implementatie van doorontwikkelen van Horizontaal Toezicht (HT) via fiscaal dienstverleners (fd’s) gaat binnenkort van start. Waar mogelijk, doen we dit in samenwerking met de koepel- en beroepsorganisaties van fiscaal dienstverleners.
Lees meer

Toelichting op veranderingen Horizontaal Toezicht

In het artikel ‘Doorontwikkeling Horizontaal Toezicht’ is een schematisch overzicht van de veranderingen opgenomen. In dit artikel wordt een toelichting gegeven op de verschillende onderdelen in dit schema.
Lees meer

Implementatie doorontwikkeling HT zoveel mogelijk nog in 2021

Vanwege de coronacrisis is het een bijzondere tijd. De Belastingdienst probeert ook nu zo goed mogelijk de uitwerking van doorontwikkeling HT te continueren om de volledige implementatie zoveel mogelijk nog in 2021 af te ronden.
Lees meer